Pages

Saturday, June 8, 2013

Custom bir tabloyu Ax 2012 de bir boyut olarak tanımlamak…

Merhaba,

Ax 2012 de biliyorsunuz artık dimension diye bir yapınız yok. Artık belli kurulumlara bir structure oluşturup kullanabiliyorsunuz. Bu yapının en güzel özelliği, raporlamak için kırılım yapacağınız bir datayı(Tüzel kişilik, müşteri, maliyet merkezi, satıcı gibi) siz tanımlar tanımlamaz dimension olarak yapınızda kullanabiliyorsunuz. Bu bir datanın iki kez tanımlanmasından tutun, veri tutarlığına kadar bir çok noktayı çok verimli kılıyor.
Bu konuda aşağıdaki makaleyi çok verimli gördüm ve paylaşmak istedim.

http://msdax.wordpress.com/2012/02/05/financial-dimension-dynamics-ax-2012-great-enhancement/
Bu makalede okuyacağınız gibi istediğiniz bir tabloyu artık bir dimension olarak kullanmak mümkün. Devam etmekte olan bir projemizde bunun ne kadar faydalı olduğunu anlatmak için bu makaleyi yazma gereksinimi duydum.

Bu projemizin 2009 versiyonunda Gayrimenkul tanımlarını yapmak için bir dimensionu rezerve ediyorduk. 10 tane olan dimensionun birini gasp ediyorduk da denilebilir. Çünkü her bir dimension bir lisans, her lisans bir maliyet demekti:) Bunu parametrik yapmak için bir parametre tablomuz vardı. Her gayrimenkul tanımı yapıldığında bu dimension da bir kayıt yaratıyorduk. Bu gerçekten anlatımı ve danışmanlığı zor bir konu idi.
Ax 2012 versiyonu ile beraber bu tablomuz için makalede geçtiği gibi DimAttribute[GayrimenkulTablosuAdı] olarak bir view oluşturduk. diğer tanımları da benzer olan diğer tanımlarla karşılaştırarak 2 dk da yaptık. Ve kullanıma hazır. Yapılması gereken tüm geliştirme bu özellik sayesinde hemen yapılmış oldu. Lisans ücreti olmadan hemde…

Sizde bu işlemi yaparak dikey çözümleriniz de dimensionu kullanabilirsiniz.
Bir sonraki makalemde bununla ilgili bir problemden bahsedeceğim.

0 yorum:

Post a Comment