Pages

Friday, December 17, 2010

Dynamics Ax içinde Yapım Girdi Listesi Tanımlama ve Poz Oluşturma

İhale hazırlığı yapan bir firmanın yaşadığı en büyük problemlerin başında, ihale listesindeki maliyet kalemlerinin güncel fiyatlarını görememek ve bunun sonucunda poz arşivlerinin sağlıklı oluşturamamak gelmektedir. Yapım girdi listeleri devlet tarafından yayınlamaktadır ama sürekli değişkenlik ve firmaların farklı fiyat uygulamaları bu işi iyice içinden çıkılmaz bir noktaya getirmektedir.

Bir poz kalemini oluşturan yapım girdi kalemlerine örnek vermek gerekirse;

-Poz Kalemi                                               : Duvar Yapılması (1 m2)
-Pozu Oluşturan Kalemler(Yani Reçete)           : 20 Adet Tuğla,
                                                                   10 kg Kum, 
                                                                   1 Kg Kireç, 
                                                                   1 saat Düz İşçilik
    Böyle bir poz kalemi için, Tuğla, Kum, Kireç, Düz işçilik gibi yapım girdi maddelerini bir listede tutuyor olmanız gerekir. Buna göre 1 m2 duvar yapılmasının keşif maliyetini hesaplamalısınız. Bir ihaleye fiyat verirken bu listeden verileri kolaylıkla süzebiliyor olmanız gerekir. Yoksa bu ihaleye hazırlık için geceleriniz ve gündüzleriniz birbirine girecektir. Yoksa, bu tuğla en son ne kadardı? bu ihaleye kaçtan veriyoruz? gibi sorular havada uçuşacaktır. Birde tuğlanın orta büyüklükteki bir ihale içinde en kolay kalemlerden sadece birisi olduğunu düşünürseniz, sıkıntının başladığı noktayı anlayabiliriz. Hadi tuğlayı hallettik ama geride daha 10.000 lerce kalem var. Bir sıcaklık insanı sarmaya başlayacaktır. 

    Saatin ihale teslim tarihine geri saydığı bu sıcak hazırlama dönemlerinde şu şekilde düşünüyor olabilir misiniz?

    1. Keşke kendimizin tanımladığı bir yapım girdi listemiz olsa
    2. Keşke bu yapım girdilerimiz Devletin 3-4 ciltte yayınladığı yapım girdi listeleri gibi "İmalat Türleri" bazında tanımlanabilse ve kodları oluşabilse(Kitaptan araştırmak zor geliyor, bir liste üzerinden aratıp bulmak daha kolay olurdu)
    3. Keşke bu listede her yapım girdi için fiyatları biz girebilsek ve güncelleyebilsek (Revizyon tutsada bu yapım girdinin eski fiyatlarının tarihçesini izleyebilsek ne güzel olur, Kim değiştirmiş acaba bunları sorgulasak)
    4. Poz Reçetelerini kendimizin istediği şekilde oluşturabilsek ve güncelleyebilsek. Bunları da birim fiyat analizlerine kolayca ekleyebilsek.
    5. Poz kalemine giren bir yapım girdi maddesinin birim fiyatını değiştirdiğimde bağlı tüm pozların maliyetleri bundan etkilense ve bana her zaman güncel bir fiyat verse, bende onları kolayca ve içim rahat olarak ihale birim fiyat analizlerine eklesem... Yani tuğlanın fiyatı değiştiğinde tuğlanın kullanıldığı tüm pozların fiyatlarını güncel görsem... Bunun için bir excel oluşturduk şirkete ama DÜŞEYARA formülünde güncelleme hatası çıkınca vazgeçtik, şimdi her ihalede baştan yapıyoruz, ne yapalım zamanımızı alıyor ama ancak bu şekilde doğru oluyor...

    Sanıyorum cevap evet olacak....Cevap hayırsa güzel bir sistemi işletiyorsunuz tebrik ederim....

    Bu keşkeleri ve yaşadığınız problemleri bir tarafa bırakıp günlük işlere yoğunlaşmak istiyorsunuz. Bunları görebileceğiniz bir sistem ve veritabanı size Microsoft Dynamics Ax teknolojisi ile geliyor. İhale hazırlık aşamasının ilk adımı olan bu yapıda ihale yönetimini tek sistem üzerine taşımış oluyorsunuz. Server üzerindeki paylaştırılmış excel dosyalarında sıkıntı yaşıyorsanız, şirketin en kıdemli kişisine bağımlı iseniz, artık sizin bir çözüme ihtiyacınız var demektir. 

    Bir sonraki paylaşımda size ihale hazırlığın diğer adımlarını anlatacağım. 

    Hasan Bilgin
    ETG Danışmanlık

    0 yorum:

    Post a Comment